2010. március 24., szerda

Amerikai krémes


Ezt a szuper receptet Gizikénél találtam!Köszönöm.
Hozzávalók:7 tojás sárgája,20 dkg cukor ,20 dkg liszt ,1 cs sütőpor ,2 evő kanál kakaó ,13 evő kanál víz.
A tojás sárgáját kikeverni a cukorral, a vízzel, majd hozzá keverni a sütőporos lisztet és a kakaót.
Közepes lángon kb. 20 percig sütni.
Krém:7 tojás fehérje ,8 evő kanál cukor ,2 cs vaníliás puding por ,6 dl víz.
A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verni. A puding port a vízzel simára keverni és felfőzni. Még forrón összekeverni a habbal és a tészta tetejére kenni, és még 20 percig szintén közepes hőmérsékletű sütőben tovább sütni. Majd hagyni teljesen kihűlni.
Díszítés:4 dl tejszín(Hulala),reszelt csokoládé.
A tejszínt kemény habbá verni, és a teljesen kihűlt tészta tetejére kenni. Reszelt csokoládéval jól megszórni.

2010. március 19., péntek

Sós Tördelős


Hozzávalók:40dkg liszt,25dkg ráma,3 nagy csipet só(min :2 mokkáskanálnyi), 6-7 dkg reszelt sajt,1-1,5dl hideg tej.
A lisztbe elmorzsolom a rámát beleteszem a reszelt sajtot és a hideg tejjel összegyúrom.4 részre osztom a tésztát és minden cipócskát kinyújtom gáz tepsi nagyságúra A tetejét megkenem tojással és megszórom magokkal ízlés szerint(tökmag,szotyi,szezám mag )esetleg sajttal ,és sütöm.Megsüt vagy derelye vágóval darabolom vagy csak töröm.

Kókusz szelet


Hozzávalók:7 tojás fehérje,30dkg porcukor,30dkg kókusz reszelék,3evő kanál liszt,
A tojás fehérjékből és a cukorból kemény habot verünk.belekeverjük a kókuszt és a lisztet.jól kivajazott lisztezett tepsibe sütjük.

2010. március 13., szombat

Gombapaprikás kuszkusszal



Hozzávalók:1 kg gomba,1 db sima paprika,1 db paradicsom,1 teáskanál fűszerpaprika,2 fej hagyma,2 dl tejföl,25 dkg kuszkusz.

Kevés olajon megpirítom a hagymát, hozzáteszem a kockákra vágott paprikákat. Miután megpirult, lehúzom a tűzről, hozzáteszem az egy púpos teáskanál paprikát, elkeverem, majd beleteszem a gombát és lefedem. Kb. 10 perc múlva megkeverem mert akkor már enged a gomba levet és beleteszem az összes tejfölt. Lefedem és lassú tűzöm puhára párolom a gombát . Kb 10 perc főzés után beleteszem a kockára vágott paradicsomot is. Közben megkóstolom és fűszerezem, ha kell sóval.

Kuszkusz készítése:A 25 dkg kuszkuszra öntök 3 dl forró vizet. 5 percen belül felszívja, és egy diónyi vajjal összekeverem, hogy finom legyen. Nagyon finom ezt is most csináltam először de nagyon tuti.

Bazsalikomos hajdinalepény


Hozzávalók:30dkg egész hajdina,30dkg liszt,2dl tej,2tojás,1dl olaj,só,bors,bazsalikom ízlés szerint.
Elkészítése:
A megmosott, beáztatott hajdinát sós vízben megfőzzük és lehűtjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a tejet, sózzuk és bazsalikommal fűszerezzük. Az elkészített tésztának sűrű palacsinta tésztához kell hasonlítania. A masszát 10-15 percig pihentetjük, majd kanállal kis lepényeket formázunk belőle és pirosra sütjük mindkét oldalát. A kisült lepényeket forrón, Fogyasztható túróval, tejföllel vagy reszelt sajttal is.Mi tejföllel ettük első osztályú volt.

Savanyú - tojás


Hozzávalók:olaj,4 tojás,liszt,1 fej vöröshagyma lereszelve, cukor ízlés szerint,2 babérlevél,ecet ízlés szerint,só,kis pohár tejföl,2kanál mustár.

Az olajból, a lisztből és a reszelt hagymából világos rántást készítünk, felöntjük kb. 5 dl vízzel. Fűszerezzük babérlevéllel, sóval, cukorral, kevés ecettel, mustárral. Belekeverjük a kis pohár tejfölt és összeforraljuk vele. Óvatosan beleütjük a tojásokat, és keményre főzzük őket a mártásban, de innentől már keverni nem szabad. Galuska vagy főtt szarvacska tészta illik hozzá.

Csokis-Őszibarackos kevert


Hozzávalók: 24 szelethez: a tésztához: 18 dkg sütőmargarin vagy vaj, 4 tojás, 25 dkg kristálycukor, 25 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor.
Tetejére: 30 dkg konzerv őszibarack, 15 dkg tejcsokoládé, 2 csomag vaníliás cukor
A tepsi kikenéséhez: 2 dkg sütőmargarin vagy vaj, kb. 2 csapott evőkanálnyi finomliszt.
A puha (szoba hőmérsékletű) margarint először magában keverjük habosra, majd egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját is. A cukrot beleszórjuk, majd habverővel intenzíven keverjük, míg kifehéredik és a cukor is elolvad benne. Ez 4-5 perc.
A lisztet a sütőporral összekeverjük, az előzőekhez adjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk vigyázva, nehogy összetörjük.
Egy kb. 25x30 centis tűzálló tálat margarinnal kikenünk, kilisztezünk és a masszát egyenletesen belesimítjuk. A konzerv barackot jól lecsöpögtetjük, 1 centis kockákra vágjuk, a tésztára rakjuk, és egy kicsit bele is nyomkodjuk. A csokoládét durvára vágjuk, szintén a tésztára szórjuk.
A vaníliás cukorral behintjük, azután előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 C-fok, lég keveréses sütőben 170 C-fok) 15 percig, majd a sütés erősségét kb. 10 C-fokkal csökkentve további 25-30 percig sütjük.
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, végül kb. 5x5 centis kockákra vágva, langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Tipp: sárgabarack helyett másféle konzerv gyümölccsel is készíthetjük, meggyel,sárgabarackkal, ananásszal, stb.

2010. március 12., péntek

Díj !!


Hát először is köszönöm szépen a díjat 2 blog társamnak
Viki barátnőmnek (tökmaginak)!
&
Anyucinak !

Én nem is tudom ,hogy megérdemlem -e mert nem vagyok mostanában aktív . :(
Mindig találtam kifogást ,hogy miért nem érek rá írni.
De ígérem próbálok oda figyelni és többet írni sokak örömére mert már sokan rágták a fülcsim.
Én is szeretném tovább adni a Díjat!
Vissza: Viki barátnémnak
Anyucinak
&
Gasztroboszinak (Nórinak)
Gizikének
Ők nagyon aktívak mindig betérek hozzájuk én is.

Köszönöm szépen!

Keksztekercs



Hozzávalók:50dkg háztartási keksz,21dkg cukor,3dkg kakaó por,1 vaníliás cukor, tej tetszés szerint(kb: 1 dl).
Krém:10dkg ráma,15dkg porcukor,1vaníliás cukor,10 dkg kókusz reszelék.
A kekszet ledaráljuk majd a porcukorral a vaníliás cukorral ,a kakaóval és annyi tejjel amennyit felvesz összegyúrjuk és cukrozott sütő papíron kinyújtjuk.
A krémet rámával a vaníliás cukorral és por cukorral jó habosra keverjük és hozzáadjuk a kókusz reszeléket.A krémet a kinyújtott lapra kenjük majd az egészet felcsavarjuk.Hűtőbe tesszük 1 óra utána szeletekre vágjuk.Apa ötlete volt ez a forma!

Piskótatekercs


Hozzávalók:4 tojás sárgáját,, 4 dkg cukorral, 4 kanál vízzel ki kell keverni.

4 tojás fehérje, 4 dkg cukorral felverni.

10 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőporral keverni és ezeket lazán összekeverni.

Sütő lemezen, sütő papíron sütni. Ha kisült akkor a tészta tetejét bekenjük lekvárral és melegen feltekerjük.